Barion Pixel

A magány fajtái

Sokan szenvednek manapság a magánytól és erről javarészt ők tehetnek!

A magány kialakulása okaként megnyugtató lenne külső okokat felsorolni, mint a kapcsolódási lehetőségek hiánya vagy a digitális világ hozta elszigetelődés, azonban ha mélyebbre ásunk, akkor felfedezzük, hogy:

A magány valójában mindig lelki elakadásokból, feldolgozatlan csalódásokból, félelmekből és az ezekre épülő téves hiedelmekből alakul ki.

A magánynak több fajtája is létezik, nézzük meg most a leggyakoribbakat és a hozzájuk kapcsolható legvalószínűbb lelki okokat:

Párkapcsolati magány

Van, aki azért magányos, mert nincsen párja, már régóta nem sikerül megtalálnia a számára megfelelő párkapcsolatot. Ennek több oka is lehet:

Van, akinek akkorák az igényei, hogy azt még a legtökéletesebb ember sem lenne képes beteljesíteni.
Ilyenkor azt kell megvizsgálni, hogy miért is tette ilyen magasra a lécet?
Volt a múltjában egy olyan partner, vagy a gyermekkorában egy olyan szülő, idősebb testvér, aki ilyen tökéletes példaképet mutatott?
Talán el kellene már engedni ezt a képet és megkeresni azt, aki a maga tökéletlenségéhez tud kapcsolódni!

Vagy van egy olyan tudatalatti célja az elérhetetlen igényeivel, hogy így akkor nem is kell párkapcsolatba lépnie senkivel sem?
Igen, létezik ilyen, hogy a felszínen vágyik a párkapcsolatra, de belül mélyen meg fél tőle!

Miért fél a párkapcsolattól? Ennek milyen múltbeli oka van?
Egy régi csalódás megismétlődésétől fél talán?
Vagy a szülei rossz párkapcsolatát akarja elkerülni azzal, hogy messzire elkerüli a párkapcsolatot?

Olyan is előfordulhat, hogy az irreálisan magasra tett léccel azt akarja bizonyítani Önmagának, hogy mások mennyire gyengék, kevesek hozzá képest.
Emögött komoly önértékelési probléma áll, amelynek gyökerei leggyakrabban gyermekkori elnyomásba, megalázásba vezetnek.

Miért nem kellek?

Mások találnak maguknak megfelelő partnert, de valahogy mindig úgy alakul, hogy a kapcsolati elköteleződéshez közeledve egyikőjük kiugrik a kapcsolatból. Hirtelen elege lesz a másikból, talál magának valaki mást, eltávolodik, elhidegül, stb.

Ha például félünk a komolyabb elköteleződéstől, akkor egy pontnál sosem merülünk tovább a kapcsolatba, inkább kitalálunk valami okot arra, hogy ez miért nem lesz a megfelelő párkapcsolat számunkra. Okot találni pedig nagyon könnyű, amikor egy jelentős félelem hajt meg a mélyből.

Ha ez egy ismétlődő minta, akkor itt is lehet arra gyanakodni, hogy valamilyen tudatalattiban meghúzódó alattomos program, egy gyermekkori minta munkálkodik a kapcsolat tönkretételében.
Vannak, akiknél annyira erős az “én nem kellek” gyerekkori minta (amit mondjuk a szüleiktől szenvedtek el), hogy képesek 10 lehetséges partnerből kiválasztani azt az egyet, akinél hamarosan kiválthatják, hogy már “neki sem kellek”!

Így aztán lehet megint sírni, bánkódni és a sebeket nyalogatni, hogy már megint ugyanúgy nem kellettem, ahogyan azt gyermekkoromban is éveken át megéltem valamelyik szülőmtől.

Bizony sokszor van olyan, hogy a felszínen ezerrel vágyunk egy párkapcsolatra, de a belső programok, minták, ezzel ellentétes irányba haladnak és bizony az hat erősebben, ami mélyebben van!
Küzdhetünk ezerrel egy boldog párkapcsolatért, ha a mélyebb programok ezt újra meg újra megakadályozzák!

Szerencsére ezeket a gyermekkorból hozott kapcsolat romboló mintákat elég jó hatékonysággal fel tudjuk számolni speciális önismereti gyakorlatok segítségével és utána váratlanul minden jóra fordul!

Társas magány

Sokszor azokat sem kerüli el a magány, akik párkapcsolatban élnek!
Meglepően sokan élnek társas magányban, ami azt jelenti, hogy együtt élnek valakivel, van partnerük, de a funkcionális érintkezéseken túl nincs igazi mély, lelki kapcsolódás köztük.

Ugyan minden nap megbeszélik, hogy kivel mi történt, milyen volt az időjárás, mi van a közös ismerősökkel, de ezen túl nincs közöttük lelki kapcsolódás, így a lelki szükségletek nem elégülnek ki!
Amikor nem érezhető az elfogadás, nincs igazi támogató figyelem és az áramló szeretet is hiányzik, akkor az együtt töltött idő ellenére is magányosak a résztvevők és ezt hosszú távon mindenki megsínyli.

Egy ilyen kapcsolatban talán még kínzóbb lehet a magány, hiszen nap mint nap azt éli meg benne az ember, hogy itt van a lehetőség az igazi lelki kapcsolódásra, de ez mégsem történik meg.
Ilyenkor a résztvevők egyikének (vagy olykor mindkét félnek) a zártságából fakadóan nincs lelki kapocs köztük.

Lehet, hogy sosem volt, eleve ilyen siváran indult a kapcsolat, de az is lehet, hogy időközben távolodtak el, zártak le egymás felé.
Ilyenkor érdemes megkeresni azokat a fájó, csalódást okozó emlékeket, amelyek miatt bezárkóztak, és “múlt feldolgozás” gyakorlatokkal eljutni a megbocsájtásig, megnyílásig.

Barátok nélkül

Vannak, akiknek leginkább a barátok hiányoznak az életéből.
Egy barát, akinek kiönthetik a szívüket, akivel megbeszélhetik az életüket. A közös programok, szórakozás, sport, hobbi is nagyon tud hiányozni.
Miért nehéz barátokat találni?

Magányos típus

Van, akinek mindig is nehéz volt, már gyermekkorában is zárkózott típus volt. Náluk emiatt az ismerkedés rutinja nem tudott kialakulni, ezért sokkal bátortalanabbul kezdeményeznek és nagyobb eséllyel vallanak kudarcot.
Szerencsére az ismerkedés folyamata, lépései tanulható, vannak oktatók, tanfolyamok, ahol elsajátíthatod, ha ez hiányzik!

Mások azt tapasztalhatják, hogy régebben voltak barátaik, aztán az évek alatt kikoptak, elfogytak, tönkrementek ezek a barátságok.

Elkoptak a barátok

A kikopás mögött lehet, hogy a személyiség változása, jelentős átalakulása áll. Sokan küzdenek ezzel.

Ahogy évtizedek alatt megváltozunk, ezt nem mindegyik barátság tudja lekövetni. Egyáltalán nem biztos, hogy a fiatalkori barátainknak is ugyanabba az irányba változik a személyisége, módosul az érdeklődési köre, mint a miénk!
Ezért teljesen természetes, hogy idővel a régi barátságokból sok vagy akár mind elmaradozik, mert már “nem közös a cél és az eszme”.

Ezt időben észre kell venni és elfogadni! Nem szabad sem magunkat, sem a másikat hibáztatni.
Miután beláttuk és elfogadtuk ezt a természetes folyamatot, ideje új barátok után nézni, akik immár az új személyiségedhez és érdeklődési körödhöz tudnak kapcsolódni!

Tönkrement barátságok

Ha azt látjuk, hogy idővel tönkremennek a barátságaink, mert ilyen-olyan okok miatt összeveszünk velük, akkor mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy mi az a jellemző minta, ami mindegyik konfliktusban ismétlődik?
Előfordulhat, hogy egy “a szüleinktől örökölt” konfliktus mintát ismétlünk, de az is lehet, hogy nem mástól vettük át, hanem van egy “saját fejlesztésű” konfliktust okozó magatartásunk, tulajdonságunk.

Az őszinte önkritika ilyenkor elengedhetetlen, és az is sokat segíthet, ha visszaemlékszünk, hogy miket vágtak a fejünkhöz morcos barátaink a veszekedések során, mert lehet, hogy kimondták a lényeget, csak akkor még képtelenek voltunk meghallani azt!

Lelki magány

Talán ez a fajta magányosság tűnik a legfurcsábbnak a felszínes szemlélők szemében.
Lehet, hogy megvan minden kapcsolatod, párkapcsolat, család, barátok és mindenkivel van jó lelki kapcsolódásod, a lelked mélyén mégis magányosnak érzed magad.

Hiába vesznek körül sokan, figyelnek rád, szeretnek, értékelnek, Te belül egy folyamatos magány érzésben vagy, amiből senki és semmi nem tud kirobbantani.
Van, aki már beletörődött ebbe az érzésbe, mások újra meg újra próbálnak kitörni belőle – akár extrém eszközökkel is, – de egy biztos: Ez a lelki magány csak nagyon mély önismereti munkával dolgozható fel!

A lelki magány oka, hogy az ember érzi azt a tényt, hogy belül, a lelke egy nagyon mély szintjén valóban egyedül van és magányos. Ezt a többi ember nem feltétlenül érzi, általában nem nyitottak és érzékenyek arra a mélységre.
Aki viszont érzi, annak hiába vannak barátai, szeretetteljes kapcsolatai a felszínen, azok hatása nem oltja ki ezt a mélyben kínzó magány és egyedüllét érzését.

Volt pár ügyfelem, akik ezzel a problémával fordultak hozzám és egy viszonylag egyszerű gyakorlattal, 1-2 hónap alatt sikerült feloldani, helyre tenni ezt az érzést is.
Nekik teljesen elmúlt a problémájuk, mert nem a felszínen fedtük el valamilyen látszat megoldással, hanem a probléma okát találtuk meg és oldottuk fel teljesen!

Bármelyik típusú magány érzésed van

a fentebb felsoroltak közül, mint látod, mindegyiknek van egy konkrét oka. Ahol pedig az okot feltárjuk, ott már célzott, arra fejlesztett önismereti gyakorlatokkal tudok segíteni a megoldás elérésében.
Tudnod kell, hogy mindenféle magányt fel lehet oldani, nincs megoldhatatlan probléma benned!

De ez még nem minden, mert most jön a hab a tortára:

Ha belül nem vagy magányos, akkor kívül sem leszel az!

Ha belül feloldod a magány érzését, akkor az elindít egy változást kívül is az életedben, elkezdenek úgy alakulni a kapcsolataid, hogy azokban megtaláld a barátot, a társat vagy a szerelmet.

Azért tud egy belső változás külső változást is elindítani, mert ahogy elkezdesz másként működni, abban már nem a belső magány programot próbálja meg a tudatalattid megvalósítani és az ahhoz megfelelő partnert megtalálni, hanem az “egészséges kapcsolódás programodhoz” keresel majd társakat. Így teljesen más típusú emberekre leszel nyitott, nem azokra, akiktől csak az elutasítást kapnád!

Vagyis ahogy a rossz működésedben is a belső programok és minták határozták meg a végeredményt, úgy ez működik akkor is, amikor már a “jó programokkal” működsz, keresel barátot, társat vagy szerelmet.

Minden a belső – tudatalatti vagy tudatos – programokon múlik!

Ezeket a programokat speciális, erre fejlesztett és általad is könnyen elsajátítható önismereti gyakorlatokkal lehet kijavítani, módosítani.

Ha Te is szenvedsz a magánytól és szeretnéd már végre megtalálni a hozzád illő partnert, szerelmet vagy barátod, akkor keress meg, szívesen segítek neked ezen az úton!

Maradt még kérdésed?

Huszti Sándor
Önismereti tanító

30 év önismereti tapasztalata alapján kidolgoztam egy igen hatékony módszertant, amely eszközt ad a legtöbb önismereti és lelki problémánkra.
Segitségével már több ezer embernek segítettem megoldani a párkapcsolati, magánéleti és munkahelyi problémáit.

Szívesen segítek Neked is átlátni az előtted álló utat egy 15 perces INGYENES Online Konzultáció során.

Ha nem jó az időpont, akkor...

Iratkozz fel a Hírlevélre és emailben értesítelek a következő programokról.
A feliratkozásod sikertelen. Kérlek próbáld újra.Sikeresen feliratkoztál, köszönöm!

Hírlevelek

Iratkozz fel, hogy értesíthesselek a következő programokról.